200 jaar UGent

In 2017 vierde de Universiteit Gent haar historische 200e verjaardag met alle studenten, medewerkers, alumni, en al wie met de UGent verbonden is.

Voor de gelegenheid vernieuwde de UGent haar logo en huisstijl. Er was een uitgebreide expo over de geschiedenis in het STAM (Stadsmuseum Gent), het vernieuwde UGent-logo schitterde op een postzegel en 2-euromunt, er kwam een officieel bezoek van 80 rectoren, stichtingsbal, fietstocht van 200 km, internationale roeiregatta, ... Als slotstuk organiseerde de universiteit het stadsfestival 'Iedereen UGent' met meer dan 25.000 bezoekers!

In 2017 viert de UGent haar 200e verjaardag!UGent 20.0 'Een geschiedenis vol toekomst'

Onder deze slogan blikte de UGent vanuit haar 200 jaar geschiedenis vooruit naar de toekomst.

Innovatie, vooruitgang en ontwikkeling

Onderzoek koppelen aan maatschappelijke relevantie. Zo willen we impact hebben op lokaal, nationaal en internationaal vlak. Als universiteit staan we voor een instelling die ruimdenkende studenten vormt, voortstuwt en hun horizonten verruimt.

Continue stroom van vernieuwing

Die gedachte van vooruitgang en innovatie is niet nieuw. Al in 1817 werd de Universiteit Gent opgericht in een wijzigende maatschappelijke context en evolueerden we mee op een stroom van vernieuwing. Al van bij de start stond de UGent 1.0 in de steigers.

Durf Denken over de universiteit van de toekomst

Echter, tijdens 200 jaar UGent wensen we niet te kijken naar the next version. Onze ambitie reikt verder. Geen UGent 2.0, maar een UGent 20.0. 20 is ook de maximale score die aan de universiteit kan behaald worden, en staat dus voor de hoogste kwaliteit.

Vooruitblik

Welke rol wil de UGent de komende 200 jaar spelen?

De geschiedenis van de UGent is gebouwd op onze maatschappelijke impact. Deze bijzondere verjaardag was dan ook een symbolisch scharnierpunt: we blikten niet enkel terug op onze rijke geschiedenis, maar keken vooral vooruit met de vraag welke rol we als universiteit in de toekomst willen spelen.

Welke troeven heeft de UGent in huis? Hoe kan de UGent in de toekomst de maatschappij (nog meer) ten dienste zijn? Wat vindt de maatschappij zelf over de rol van de universiteit in de toekomst?

Net daarom was 200 jaar UGent veel méér dan een viering. De Universiteit Gent wil:

  • Mee zorgen voor de samenleving
  • Mee nadenken over de uitdagingen waarmee de maatschappij nu worstelt
  • Mee zoeken naar innovatieve, vooruitstrevende en technologische oplossingen én antwoorden bieden.

Ambitieus? Inderdaad, maar we zijn het aan onze 200 jaar rijke geschiedenis verplicht.

Programma in 2017

Ankerevents

zee.jpgCorsica-North Sea Challenge

11 maart 2017

Een boeiende wetenschapswedstrijd over mariene wetenschappen en oceanografie voor scholieren in Vlaanderen en Wallonië. De winnaar mag voor 1 week naar Corsica en zich onderdompelen in Stareso (wetenschappelijk marinestation). In samenwerking met de Université de Liège, die samen met de UGent werd opgericht. Bekijk de fotoreportage... - Bekijk de aftermovie...

 

studentengala.jpgDies Natalis pop-up festival

14 tot 16 maart 2017, evenementenplein Ufo-De Brug

Iedereen is van harte welkom om te genieten van jong talent en een frisse pint. Muzikanten, dansers, stand-up comedians, foodtrucks en nog veel meer: drie dagen lang doorlopend van 11 tot 22 uur, met op donderdag 16 maart een spetterende afsluiter! Bekijk de fotoreportage... - Bekijk de aftermovie...

 

symposium.jpgStudium Generale Duurzaamheidsdenken

22 maart, Kunstencentrum Vooruit

Het vieringjaar vormt een uitgelezen moment om te reflecteren over de rol van onze universiteit bij het streven naar een duurzame samenleving. Daarom organiseren het CDO, Duurzaamheidskantoor, UGent1010 en Kunstencentrum Vooruit een gratis Studium Generale ‘Duurzaamheidsdenken’ met 4 lezingen (22/03, 29/03, 19/04 en 26/04).

 

pen.jpgGroot Dictee

23 maart 2017, Ufo

Ben je student, medewerker of alumnus? Slijp die pennen en laat je onderdompelen in de rijke woordenschat over 200 jaar UGent. Volgens de regels van de fonetische kunst voorgedragen door UGent-alumni Linda De Win en Freek Braeckman. En na de laatste zin? Een groot feest voor alle UGent-studenten! Bekijk de fotoreportage... - Bekijk de aftermovie...

 

studentengala.jpgDies Natalisfuif

23 maart 2017

Aan de vooravond van Dies Natalis zijn alle studenten traditiegetrouw welkom op de Dies Natalisfuif, dit keer weliswaar met een bijzonder programma om de 200e verjaardag van de UGent te vieren. Bekijk de aftermovie...

 

rectorenmeeting.jpgInternationale rectorenmeeting

23 en 24 maart 2017, Het Pand

De UGent ontvangt een honderdtal rectoren uit partneruniversiteiten. Thema van de bijeenkomst is ‘Shaping our common future: universities in a global society’. Bekijk de fotoreportage... - Bekijk de aftermovie...

 

dies.jpgDies Natalis en première universitaire hymne

24 maart 2017, Aula en Opera Gent

De UGent reikt de institutionele eredoctoraten uit aan prominente figuren. Nadien gaat de universitaire hymne, gecomponeerd door Dirk Brossé, in première. Bekijk de fotoreportage van de academische zitting... - Bekijk de fotoreportage van het concert en universitaire hymne - Bekijk de aftermovie... - Bekijk het volledige concert...

 

fotoboek.jpgFotoboek

24 maart 2017, Aula

Op Dies Natalis stellen we het fotoboek voor dat 200 objecten toont die iets met de UGent te maken hebben, elk met een eigen verhaal dat de lezer wil aanzetten om meer te weten en meer te zoeken. Het wordt een caleidoscoop van voorwerpen die zowel de geschiedenis als de diversiteit van de UGent toont.

 

regatta.jpgInternationale roeiregatta

7 april 2017, Watersportbaan

Een 200-tal internationale universitaire roeiteams nemen het op de Gentse Watersportbaan tegen elkaar op. Op hetzelfde moment vindt ook de UGent Personeelssportdag plaats. Bekijk de fotoreportage...

 

concert.jpgJubileumconcert Uni Ducenti

16 mei 2017, Bozar, Brussel

De koren en orkesten van de UGent en de Université de Liège brengen een prestigieus concert in Bozar om de gezamenlijke oprichting van beide universiteiten te vieren. Bekijk de aftermovie - Bekijk de fotoreportage...

 

fiets2.jpgWillem I-fietstocht

16 september 2017, Gent en Luik

Een sportief-symbolische fietstocht waarbij Gentse fietsers naar Luik fietsen. Met een feestelijke intrede bij aankomst. Lees meer over de fietstocht...

 

boekentoren.jpgTentoonstelling ‘Stad en universiteit sinds 1817’

6 oktober 2017- 28 maart 2018, STAM

Ook de stad viert mee met de universiteit, die met haar studenten, professoren, gebouwen en campussen uitgroeide tot een vaste waarde in het stadsbeeld. Gent zou Gent niet zijn zónder. Een tentoonstelling over de universiteit, de stad en vooral over hoe ze samenleven - gisteren, vandaag en morgen.

 

musea.jpgOut of the Box

6 oktober 2017 – 28 maart 2018, stadmusea en Sint-Baafskathedraal

Verschillende stukken uit de academische collecties worden op verschillende Gentse culturele locaties uit hun oorspronkelijke context geplaatst, en zetten op die manier aan tot reflectie.

 

community_ballons.jpgIedereen UGent!

8 oktober 2017, Gent (as Plantentuin-Pand)

D-day! Aan de vooravond van de feestelijke openingsplechtigheid, palmt de UGent de Stad in en wil ze iedereen laten kennismaken met wat de universiteit te bieden heeft. Van wetenschapsfestivals tot sfeervolle straatoptredens, van geleide bezoeken aan het rijke patrimonium tot interactieve demonstraties: het wordt een unieke dag vol beleving en ontdekking, die wordt afgesloten met een groots optreden.

 

boek.jpgHistorisch boek : ‘Uit de ivoren toren. 200 jaar Universiteit Gent.’

8 oktober 2017

Het boek laat zien hoe de intense impact op de maatschappij in het DNA van de universiteit zit. De auteur neemt u mee in het archief en het collectief geheugen van de UGent en laat de mensen aan het woord die de universiteit gemaakt hebben tot wat ze vandaag is.

 

studentengala.jpgStichtingsbal

8 oktober 2017, ICC Gent

Op 9 oktober 2017 bestaat de UGent exact 200 jaar. Aan de vooravond van die verjaardag, en aan het einde van het stadsfestival Iedereen UGent! wordt het ICC omgetoverd tot een magische locatie voor een uniek stichtingsbal.

 

 

vieringStichingsdag.jpgViering stichtingsdag, opening academiejaar 2017-2018

9 oktober 2017, Aula

Duik 200 jaar terug in de tijd en herbeleef de stichtingsdag: ‘9 oktober 1817 anno 2017'.


 

santander.jpgJaarlijkse bijeenkomst Santandergroep in Luik en Gent

8 tot 11 november, Gent en Luik

Jaarlijkse Algemene Vergadering van rectoren en vertegenwoordigers.


 

symposium.jpg‘University for You’ (U4U)

21 december, Aula

Beleef een symposium rond de maatschappelijke relevantie en impact van een universiteit. Opgebouwd rond vier thema’s: duurzaamheid, diversiteit, glocalisering en werkbaar werk.

 

Doorheen het jaar

  • Themarondleidingen en -wandelingen
  • Postzegels en euromunt
  • 200 jaar UGent binnen en buiten de Stad Gent

Stichtende faculteiten

De faculteiten Letteren en Wijsbegeerte, Rechtsgeleerdheid, Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen en Wetenschappen stonden aan de wieg van onze universiteit.

Faculteit Letteren en Wijsbegeerte

  • Lezingenreeks literaire alumni
  • Humanities 20.0
  • Tussen Blok en Blad: 200 jaar Studententijdschriften
  • Stoute Boeken

Faculteit Rechtsgeleerdheid

  • Internationaal colloquium rond globaal thema ‘Freedom under Pressure’
  • Historisch colloquium Gent – Luik
  • Facultair alumnifeest

Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen

  • Avondcolloquium ‘200 jaar Universiteit Gent: de professoren van de faculteit Geneeskunde anno 1817’
  • Facultatieve lessenreeks ‘De “eerste” thesis en het taalgebruik in de faculteit Geneeskunde

Faculteit Wetenschappen

Maandelijkse voordracht in de permanente vorming, waarbij de 200e verjaardag van de UGent steeds centraal staat:

  • Magisch zelfherstellend plastic
  • Antarctische meren, hun biodiversiteit, reconstructie van de klimaatverandering en ijskapdynamiek
  • Vele manieren van doodgaan voor een cel: een moleculair verhaal met biomedische en filosofische implicaties
  • Drinkbaar water: hoe lang nog? Duurzame grondwaterwinning – een complex probleem
  • Antilichaamproductie in planten
  • Slijmzwammententoonstelling

Aula AcademicaMeer geschiedenis

Sinds 1817 zet de Universiteit Gent aan tot kritisch en onafhankelijk denken. De voorbije 200 jaar telde de UGent vele eminente wetenschappers en zelfs Nobelprijswinnaars.

Lees enkele hoogtepunten